Wszyscy wiemy, że warto jeść orzechy, ale czy wszyscy wiemy, które?
Orzechy zawierają zdrowe tłuszcze, witaminy, minerały i białka, jednak niektóre z nich są zdrowsze niż inne. Warto wybierać takie, które mają najwięcej dobrych składników. Po przekąskę składającą się z orzechów możemy sięgnąć w każdej chwili, co najważniejsze nie potrzebuje ona żadnej obróbki – gotowania czy pieczenia.
- WŁAŚCIWOŚCI
Najcenniejszymi składnikami w orzechach są nienasycone kwasy tłuszczowe oraz kwas alfa-linolowy, które przyczyniają się do obniżenia złego cholesterolu we krwi oraz regulują przemianę materii.
Wystarczy zjeść 30g orzechów aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę E oraz magnez. W ten sposób możemy pozytywnie wpłynąć na wygląd skóry, włosów i paznokci – co dla wszystkich Pań jest wyjątkowo ważne
Osoby jedzące orzechy regularnie są mniej narażone na choroby serca i nowotwory. Ponadto, mają lepszą pamięć i koncentrację oraz rzadziej zapadają na choroby depresyjne. Orzechy nie pozwolą istnieć lękom i smutkom, dlatego też często zaleca się ich jedzenie osobom z depresjami czy ze skłonnością do melancholii.
Orzechy doskonale nadają się dla osób, które mają stresujący tryb życia. Wspomniany już kwas alfa-linolenowy, zawarty w tym produkcie, niweluje szkodliwe skutki stresu. Oprócz tego wysoka zawartość magnezu oraz witaminy E i B, wzmacnia nadwyrężony układ odpornościowy.
Utrzymanie optymalnej wagi to kolejna zaleta jedzenia orzechów. Mimo swojej kaloryczności, orzechy dzięki unikalnej kombinacji błonnika i tłuszczów bardzo szybko zaspokajają apetyt, a co za tym idzie pozwalają zrzucić zbędne kilogramy.
- NAJZDROWSZE ORZECHY
Wybierając się do sklepu po orzechy, najlepiej jest kupić nerkowce, migdały, pistacje lub orzechy laskowe czy włoskie.
Nerkowce mają najwięcej żelaza, a ponadto dużą ilość białka, fosforu, cynku i magnezu. Na pewno pomogą wszystkim zmagającym się ze słabą kondycją włosów.
Migdały są bogate w białko, błonnik, tokoferole i amigdalinę, a więc korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Skutecznie zapobiegają tyciu i świetnie radzą sobie ze zwalczaniem wolnych rodników.
Pistacje wyróżnia wysoka zawartość luteiny i błonnika, a więc bardzo korzystnie wpływają na poprawę wzroku.
Orzechy laskowe znakomicie wpływają na mózg i cały układ nerwowy, dostarczając przy tym naszym organizmom magnez, potas, fosfor i wapń. Orzechy włoskie natomiast mogą pochwalić się wysoką zawartością kwasów omega-3. Wystarczą trzy sztuki aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten składnik.
- PROPOZYCJE POSIŁKÓW Z OCHECHAMI
Polecamy kupować orzechy nieprzetworzone, a więc te które nie są zamaczane w cukrze ani miodzie, oraz te które są niesolone. Najlepiej także jeść je na surowo
Możemy jednak przygotować sobie z orzechami śniadanie, dodając do nich inne składniki. Takim śniadaniem może być musli, do którego dodamy płatki owsiane, ziarna słonecznika, rodzynki, suszone śliwki i oczywiście orzechy.
Z orzeszkami pini możemy przygotować odżywcze kanapki. Wystarczy posmarować kromkę chleba twarożkiem, dodać pomidora i kiełki rzodkiewki oraz ziarna słonecznika, a na koniec posypać kanapkę orzeszkami pini.
Sałatka owocowo-orzechowa to także posiłek łatwy do przygotowania. Ulubione owoce wystarczy drobno pokroić i dodać rozdrobnione orzechy. Wymieszaną mieszankę, według uznania, można zaprawić do smaku miodem.