Naturalna dietetyczka Steph Lowe opowiada o życiu nisko węglowodanowym

Udostępnij:

Steph Lowe jest dietetykiem sportowym, triathlonistką i prowadzi The Natural Nutritionist. Jej pasją jest wykorzystywanie mocy prawdziwej żywności do zwiększania wydajności i jest zwolenniczką podejścia do odżywiania opartego na diecie nisko węglowodanowej i wysokotłuszczowej (LCHF). Porozmawialiśmy z Lowe o przejściu na dietę niskowęglowodanową.

Jaka jest Twoja rada numer jeden dla osób przechodzących na dietę LCHF?
Trzymaj się prawdziwej żywności. Kiedy skupiasz się na jedzeniu, które pochodzi z ziemi, drzewa lub zwierzęcia, nie tylko ograniczasz spożycie węglowodanów, ale także optymalizujesz gęstość odżywczą! Jest to odpowiedź na pytanie, jak kontrolować swoje zdrowie i sprawność nie tylko dziś, ale i w przyszłości.

LCHF jest często uważany za dobry sposób na zresetowanie się, ale czy jest on trwały w dłuższej perspektywie?
Jest to bezwzględnie styl życia. LCHF może zawierać nawet 20-25 gramów węglowodanów dziennie w celu leczenia zaburzeń metabolicznych lub chorób, ale także 150 gramów węglowodanów dziennie dla osób, które są zadowolone ze swojego składu ciała i regularnie trenują. Największą decyzją, jaką możesz podjąć dla swojego zdrowia, jest znaczne ograniczenie, jeśli nie wyeliminowanie, spożycia żywności pakowanej.

Czy jest ktoś, komu ten nisko węglowodanowy styl odżywiania by nie odpowiadał?
Jestem głęboko przekonany, że LCHF powinien być sposobem na życie dla każdego, o ile jest zindywidualizowany. Sportowcy, którzy wykonują ekstremalnie glikolityczne czynności (takie jak podnoszenie ciężarów), mogą potrzebować zróżnicować swoje spożycie w zależności od wymogów treningu i zawodów, ale prawdziwe jedzenie powinno być dla każdego sportowca priorytetem numer jeden.

Jak sądzisz, dlaczego mity typu "energia wejściowa = energia wyjściowa" i "tłuszcz powoduje tycie" wciąż są rozpowszechniane, mimo że są fałszywe?
Myślę, że dwa główne problemy to czas i "wielka żywność". Zasadniczo próbujemy oduczyć się pięciu dekad błędnej nauki w świecie, w którym jesteśmy nieustannie bombardowani wiadomościami na temat żywności i marketingiem opartym na własnych interesach. Najważniejsze słowa, które należy zapamiętać, to: "wszystkie kalorie nie są sobie równe" oraz "tłuszcz sprawia, że spalasz tłuszcz".

Warte uwagi

Liposukcja, czyli modelowanie ciała

Liposukcja jest powszechnie postrzegana jako sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów. Nic bardziej mylnego - otyłość nie tylko nie zniknie, ale może być przeciwwskazaniem do wykonania...

Sekcje portalu