Wiele mówi się o piciu wody podczas i po ćwiczeniach, ale równie ważne jest spożywanie odpowiednich produktów. Szczególnie istotne jest to, po jaki posiłek sięgnąć po zakończeniu ćwiczeń. Odpowiedni dobór składników sprawia, że organizm szybciej się regeneruje, a efekty treningu są bardziej zadowalające.

Zwiększone zapotrzebowanie na białko

Niezależnie od pory dnia, intensywne ćwiczenia zwiększają zapotrzebowanie na białko - może być ono nawet o 50 proc. wyższe niż na co dzień. Dodatkowo osoby, które ćwiczą regularnie, co najmniej dwa razy w tygodniu po godzinie, powinny spożywać więcej białka każdego dnia, aby utrzymać kondycję fizyczną i siłę mięśni.

Zwiększone zapotrzebowanie na białko powinno być uzupełnione chudym nabiałem i mięsem. Czasami nie jest to możliwe bezpośrednio po treningu, dlatego warto sięgnąć po odżywki białkowe i koktajle proteinowe. Koktajl uzupełni niedobór składników odżywczych, dzięki czemu mięśnie będą się odbudowywać. Dodatkowa porcja protein zabezpieczy przed spalaniem tkanki mięśniowej przez organizm, który szuka źródeł białka, aby pokryć jego niedobory.

Po powrocie do domu z siłowni lub treningu na świeżym powietrzu należy zjeść posiłek z chudym twarogiem, wysokobiałkowym jogurtem lub kawałkiem białego mięsa. Wśród polecanych mięs na posiłek po treningu jest kurczak, indyk i królik. Przynajmniej raz w tygodniu należy jeść ryby - po treningu można zjeść nawet tłustą rybę morską, która dostarczy organizmowi zdrowych kwasów tłuszczowych.

Posiłki po treningu w zależności od pory dnia

Istnieje pokutujące przekonanie, że jedzenie węglowodanów po treningu powoduje przyrost masy ciała. Nie jest to prawda, ponieważ węglowodany można spożywać nawet po wieczornych ćwiczeniach. Ważne jest, aby wybierać cukry złożone. Polecane są: płatki owsiane, pieczywo razowe lub pełnoziarniste, makaron razowy, ryż brązowy, kasza gryczana i otręby. Węglowodany dostarczają energii i powoli podnoszą poziom cukru we krwi, dzięki czemu chronią przed uczuciem łaknienia i napadami głodu.

Kasze, makarony razowe czy pieczywo razowe łączymy z białkiem w różnych proporcjach w zależności od pory dnia. Rano węglowodanów może być nawet cztery razy więcej niż białka, natomiast wieczorem proporcje obu składników powinny wynosić 1:1. Rano więcej cukrów jest potrzebnych do całodziennej aktywności, natomiast wieczorem węglowodany chronią przed dużym spadkiem poziomu glukozy we krwi po przebudzeniu.

Warte uwagi

Na podstawie serii wyników badań: Monocyty

Monocyty (MONO) to białe krwinki. Dzięki nim w organizmie zachodzą procesy fagocytowania bakterii oraz produkcji różnych substancji pośredniczących, takich jak interferon. Dzięki badaniom...

Sekcje portalu