Te rzekomo "zdrowe" nawyki mogą w rzeczywistości sprawić, że przytyjesz

Udostępnij:


Wypróbuj najlepszy Catering dietetyczny Bielsko-Biała. Zdrowe i pełnowartościowe diety pudełkowe od Bistro Box!

Zmieniasz swoją dietę? Nie pozwól, aby Twoja ciężka praca poszła na marne! Niektóre rzekomo zdrowe nawyki mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Oto te, które należy ponownie rozważyć.

Przestawienie się na żywność niskotłuszczową
Kiedy przeglądasz półki w supermarkecie, wybór produktów o niskiej zawartości tłuszczu może wydawać się zdrowszy. Jednak może to przynieść odwrotny skutek.

Po pierwsze, pokarmy, z których usunięto tłuszcz, mogą wysyłać pragnienia w górę. "Podczas usuwania tłuszczu z niektórych pokarmów, producenci często zwiększają ilość cukru w produkcie, aby poprawić smak, co sprawia, że typowy produkt o niskiej zawartości tłuszczu ma więcej węglowodanów" - mówi dietetyk Shannon Young. "Oznacza to, że kiedy spożywasz produkty niskotłuszczowe, twoje ciało trawi je o wiele szybciej, co prowadzi do skoku poziomu cukru we krwi. To tworzy więcej zachcianek, sprawiając, że sięgasz po więcej". Jasne, należy pamiętać o spożyciu tłuszczu - ale w tym przypadku mniejsza porcja pełnotłustej wersji jest często lepszym wyborem.

Po drugie, etykieta "o niskiej zawartości tłuszczu" ma bardzo mały wpływ na to, czy dana żywność jest rzeczywiście zdrowa. Weźmy na przykład torebkę lolitek lub puszkę napoju bezalkoholowego - oba te produkty mają niewiele tłuszczu lub nie mają go wcale, ale za to zawierają dużo kalorii i cukru. Oba te czynniki są receptą na przyrost wagi.

Według Shannon, musimy puścić nasz strach przed tłuszczem i skupić się na spożywaniu naturalnej, pełnowartościowej diety, która zawiera właściwe rodzaje tłuszczu. "'Dobre tłuszcze', znane również jako tłuszcze nienasycone, pochodzą głównie z warzyw, orzechów, nasion i ryb. Na przykład awokado, oliwa z oliwek, nasiona lnu, orzechy włoskie, migdały i tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela i sardynki" - wyjaśnia Shannon. "Korzystne może być również włączenie niewielkich ilości tłuszczów nasyconych, takich jak nabiał z pełnego mleka, olej kokosowy i czerwone mięso. Chcesz uniknąć tłuszczów trans - są one często w smażonych potrawach i przetworzonych wypiekach, takich jak herbatniki i ciasta. Są one konsekwentnie związane z ryzykiem sercowo-naczyniowym i chorobami serca." To jest twarda przepustka od nas.

Jedzenie mniejszych posiłków w ciągu dnia
Często mówi się nam, że zdrowsze jest jedzenie mniejszych posiłków lub przekąsek co kilka godzin, zamiast trzymania się trzech kwadratowych posiłków dziennie. Jednak to może być czasami przepis na przyrost masy ciała.

"Podczas jedzenia co 2-3 godziny, twoje ciało będzie konsekwentnie dostarczane ze źródłem energii do spalania, co oznacza, że nie będzie zanurzać się w zapasach tłuszczu w organizmie dla energii", mówi Shannon. "Taki sposób jedzenia eliminuje zdolność naszego organizmu do efektywnego spalania zmagazynowanego tłuszczu - co skutkuje większą ilością zmagazynowanego tłuszczu i przyrostem wagi. Ludzie, którzy jedzą mniejsze częstsze posiłki w ciągu dnia, mają również tendencję do spożywania większych ilości cukru i mniejszej ilości mikroelementów."

Oczywiście, Twoje potrzeby będą się różnić od osoby obok Ciebie. Może to duże brekkie i mniejszy lunch i kolacja lub trzy kwadratowe posiłki i mała przekąska arvo. "Idealny czas oczekiwania między posiłkami będzie się różnił w zależności od osoby i zależy od poziomu aktywności, stanu zdrowia i wymagań żywieniowych", wyjaśnia Shannon. "Na przykład sportowiec lub kulturysta może korzystać z ciągłego dostarczania żywności do spalania jako energii, podczas gdy przeciętna codzienna osoba, która ma pracę przy biurku, nie będzie". Tak czy inaczej, olać mentalność, że "musisz" jeść co kilka godzin i zamiast tego dostroić się do sygnałów głodu.

Wybieranie dietetycznych napojów i słodyczy
To jest podchwytliwe. Zastąpienie wysokocukrowego napoju bezalkoholowego dietetycznym nie jest koniecznie złym wyborem. Idealnym rozwiązaniem jest jednak praca nad ograniczeniem swoich zachcianek na cukier w pierwszej kolejności. Używanie sztucznych słodzików jako substytutu może być problematyczne. "Sztuczne słodziki działają poprzez stymulowanie receptorów słodkiego smaku na języku", wyjaśnia Shannon. "Większość z tych słodzików jest o wiele słodsza niż standardowy cukier. Ta nienaturalna słodycz może w rzeczywistości zwiększyć twoje pragnienie cukru".

To trochę jak kwestia żywności o niskiej zawartości tłuszczu. "Sztuczne słodziki są bardzo niskokaloryczne. Chociaż może się to wydawać zwycięską sytuacją dla twojej talii, brak kalorii oznacza również, że nie będziesz czuł się w pełni usatysfakcjonowany" - mówi Shannon. "Zasadniczo słodycz bez kalorii może prowadzić do tego, że będziesz chciał więcej jedzenia, dodając do ogólnego spożycia kalorii".

Ogólnie rzecz biorąc, jury wciąż nie ma zdania na temat słodzików. "Nowe badania pokazują związek między sztucznymi słodzikami a zwiększonym ryzykiem chorób metabolicznych, takich jak cukrzyca typu 2, choroby serca, zespół metaboliczny i zaburzenia w bakteriach jelitowych" - mówi Shannon. Ważne jest, aby pamiętać o zmniejszeniu spożycia cukru, ale czy sztuczne słodziki są sposobem, aby to zrobić, jest nadal trochę sporne.

Ten artykuł pierwotnie pojawił się na blogu Fitness First's Get There.

Warte uwagi

Straciłam 11 kg w ponad 4 miesiące

Nazwisko: Samarth TrigunaikWiek: 24 lataNastępnie: 91 kgTeraz: 80 kgUtrata: 11 kg w cztery i pół miesiącaSamarth Trigunaik z Agry zaczął przybierać na wadze po tym, jak w 2012 roku wyjechał...

Sekcje portalu