Nasiona chwastów - najważniejsze właściwości

Udostępnij:

Nasiona marihuany pochodzą z rośliny o łacińskiej nazwie Cannabis sativa, czyli konopi siewnych. W przemyśle wykorzystuje się głównie mocne włókna tej rośliny, a łodygi mogą być używane zarówno do ocieplania domów, jak i do palenia w piecu. Dla większości ludzi konopie kojarzą się jednak z działaniem narkotycznym.

Konopie indyjskie pochodzą głównie z marihuany, która zawiera więcej delta-9-tetrahydrokannabitolu. Nasiona konopi zawierają mniej niż 1% tej psychoaktywnej substancji, natomiast konopie indyjskie, około 20%.

Jak można wykorzystać konopie?

Konopie uprawiane są głównie do celów przemysłowych i spożywczych. Nasiona konopi można przygotować na wiele różnych sposobów, można je tostować, robić koktajle lub mielić i pastować. Olej konopny jest jednym z najbardziej wartościowych olejów pod względem zawartości kwasów tłuszczowych omega-3.

Wracając do samych konopi, mogą one rosnąć na każdej glebie, nie wymagają odchwaszczania ani oprysków. Z tego powodu można mieć pewność, że nasiona konopi dostarczają wyłącznie zdrowych składników. Roślina ta jest wykorzystywana na dziesiątki sposobów, na przykład do produkcji papieru, paliwa i materiałów przypominających plastik, ale znacznie zdrowszych. Konopie rosną znacznie szybciej niż drzewa i mogą być wykorzystywane jako odnawialne źródło energii. Szacuje się, że konopie produkują 4 razy więcej biomasy niż drzewa posadzone w tym samym miejscu. Plastik produkowany z konopi rozkłada się z czasem, co jest korzystne dla środowiska. Nasiona konopi można również nazwać superfoods.

Ze względu na swój organiczny charakter, konopie mają niższe ryzyko alergii niż inne nasiona. Zawierają również odpowiednią ilość zdrowego białka i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju. Co ciekawe, są one również dodawane do karmy dla zwierząt.

Światowa produkcja nasion konopi

Głównymi producentami konopi są takie kraje jak Kanada, Francja i Chiny. W USA ich produkcja została zakazana w 1950 roku, ponieważ najwyraźniej rząd USA nie rozróżnia konopi przemysłowych od marihuany. Restrykcyjna polityka antynarkotykowa USA doprowadziła do tego, że wszystkie odmiany konopi zostały sklasyfikowane jako narkotyki, przez co nie mogą być uprawiane na dużą lub małą skalę.

Jest to interesujące, ponieważ konopie indyjskie miały duży wpływ na historię tego kraju. Na przykład, Deklaracja Niepodległości została napisana na papierze z konopi. Konopie mają wiele zalet, zarówno jeśli chodzi o odżywianie, jak i łatwość uprawy i wzrostu. Z tego powodu coraz częściej mówi się o zmniejszeniu ograniczeń w ich uprawie.

W Polsce legalna jest uprawa konopi o zawartości THC poniżej 0,2%, po uzyskaniu odpowiedniej zgody. Nasiona konopi, olej i maści można bez problemu kupić w sklepach.

Wartość odżywcza nasion konopi

Zarówno olej konopny, jak i nasiona konopi w zwykłej postaci pomogą przy nieprawidłowościach układu odpornościowego i chorobach autoimmunologicznych.

Nasiona konopi są tak cenne ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych. Jeśli uważasz, że olej lniany jest zdrowy, zwróć uwagę na olej z konopi, który ma znacznie lepszy stosunek kwasów omega-3 i omega-6, a także zawiera więcej witaminy E i mikroelementów. Przyjmując olej z konopi lub jedząc nasiona (najlepiej na surowo w postaci koktajlu), poprawisz stan swoich naczyń krwionośnych i pracę mózgu.

Kolejną korzyścią płynącą z jedzenia konopi jest to, że dostarczają one łatwo przyswajalnego białka. W przeciwieństwie do fasoli i innych produktów roślinnych oraz koktajli proteinowych, konopie nie powodują wzdęć. Fasola i soja zawierają dużą ilość szkodliwego kwasu fitynowego, który hamuje wchłanianie minerałów z pożywienia. Substancja ta nie występuje w konopiach. Mogą one być alternatywą dla soi, ponieważ do tej pory nie odkryto żadnych skutków ubocznych konopi, czego nie można powiedzieć o soi. Z tego powodu osoby, które chcą zwiększyć ilość białka w swojej diecie za pomocą substancji pochodzenia roślinnego, powinny zainteresować się nasionami konopi. Jest to bardzo dobry suplement diety dla osób będących na diecie wegetariańskiej.

Nasiona konopi zawierają 20 aminokwasów, w tym 9 z 10 aminokwasów egzogennych. Aminokwasy egzogenne to takie, które musimy dostarczać z pożywienia, ponieważ organizm ich nie wytwarza. Na ich niedobór najbardziej cierpią wegetarianie i osoby na diecie. Białko dostępne w nasionach konopi wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza ryzyko zachorowań i usuwa toksyny z organizmu.

Białka konopi są podobne w budowie do albumin krwi, dzięki czemu są łatwo przyswajalne. Regularne spożywanie nasion konopi pozwala uniknąć niedoborów składników odżywczych, o które nietrudno przy stosowaniu restrykcyjnej diety. Mogą być one również stosowane u osób cierpiących na choroby wynikające z wyniszczenia organizmu, takie jak gruźlica. Są one również pomocne, gdy organizm nie jest w stanie przyswajać składników odżywczych z pożywienia, co ma miejsce np. w przypadku celiakii.

Inne substancje

Konopie zawierają również niewielką ilość węglowodanów, żelaza, cynku, magnezu oraz 3% błonnika (w łuskanych nasionach). Warto pamiętać, że są one dość energetyczne i w 100 gramach zawierają 580 kalorii. Nasiona niełuskane zawierają znacznie więcej błonnika (ponad 30%) i są znacznie mniej kaloryczne.

Zobacz więcej na https://skunk24.com/

Warte uwagi

Witaminy dla skóry jesienią

Jesienią zwykle zastępujemy lekkie produkty pielęgnacyjne stosowane latem nieco bardziej skoncentrowanymi i odżywczymi. Szukamy kremów i maseczek, które pozwolą skórze zregenerować się...

Sekcje portalu