W dzisiejszych czasach większość ludzi ma wrażenie, że ich życie pędzi z zawrotną prędkością. Żyjemy coraz szybciej i jesteśmy coraz bardziej zestresowani. Ponieważ mamy coraz mniej czasu, mniej uwagi poświęcamy temu, co jemy. Niestety ma to niebywały wpływ na jakość naszego życia i zdrowia. To co jemy może mieć wpływ na zakwaszenie naszego organizmu.
Co to jest zakwaszenie organizmu?
Zakwaszenie organizmu polega na zaburzeniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu człowieka. Główną przyczyną tego stanu jest sposób odżywiania. Można to osiągnąć poprzez dietę bogatą w przetworzoną żywność, nadmierną ilość mięsa, a jednocześnie ubogą w owoce i warzywa. Jeśli nasz organizm funkcjonuje prawidłowo, to równowaga kwasowo-zasadowa jest zachowana. Jakie są więc przyczyny takiego stanu rzeczy? Warto pamiętać, że produkty spożywcze można podzielić na dwie grupy: kwasotwórcze i zasadotwórcze. Jeśli w naszej diecie znajduje się więcej produktów, które w procesie trawienia okazują się kwasotwórcze, wówczas możemy doprowadzić do zakwaszenia naszego organizmu. Dlatego tak ważna jest zbilansowana dieta, bo wtedy nasz organizm funkcjonuje prawidłowo.
Objawy zakwaszenia organizmu
Na co należy zwrócić uwagę, aby dowiedzieć się czy mój organizm ma problem z zakwaszeniem? Nasz organizm wysyła nam pewne sygnały, które mogą nam powiedzieć, że możemy mieć problem z zakwaszeniem organizmu. Objawami zakwaszenia mogą być: brak energii, chroniczne zmęczenie, depresja, nerwowość i nadwrażliwość, nawracające dolegliwości (pękanie kącików ust), biegunki, zapalenie dziąseł, sucha skóra, powtarzające się stany zapalne jelit, łamliwe i rozdwajające się paznokcie, słabe, wypadające włosy, skurcze mięśni, zapalenie ścięgien, bóle stawów, a nawet osteoporoza. Czasami przez zakwaszenie organizmu nie możemy zrzucić kilku zbędnych kilogramów, które tak bardzo nam przeszkadzają.
Jak walczyć z zakwaszeniem organizmu?
Jeśli chcemy wyeliminować zakwaszenie naszego organizmu, musimy skupić się na diecie. Warto również zrezygnować z używek takich jak papierosy i alkohol. Przede wszystkim musimy wprowadzić do naszego jadłospisu owoce i warzywa, które pomogą nam odzyskać równowagę kwasowo-zasadową. Powinniśmy również wypijać około 2 litrów wody mineralnej bogatej w wapń i magnez. Zioła i przyprawy również mogą nam pomóc w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Nasz organizm z pewnością będzie nam wdzięczny, jeśli zrezygnujemy ze słodkich napojów i zbyt dużej ilości mięsa. Istotne jest również odstawienie żywności przetworzonej, takiej jak fast foody, słodycze i słone przekąski. Warto więc zacząć samodzielnie przygotowywać posiłki, dzięki czemu będziemy mogli zweryfikować składniki, z których zostały one wykonane. Dla lepszego efektu musimy również zacząć spędzać więcej czasu na świeżym powietrzu i uprawiać sport.