Spróbuj tej niskowęglowodanowej zielonej shakshuki na następny brunch

Udostępnij:

Pożywna shakshuka to idealny brunch low-carb.

Shakshuka to bardzo zdrowy i sycący posiłek. Warto mieć ją w swoim repertuarze, ponieważ można ją podawać na śniadanie, lunch lub kolację. To także świetny sposób na wykorzystanie resztek z lodówki (hi, pół cebuli i garść smutnej zieleniny).

To klasyczne danie jest podstawowym izraelskim daniem śniadaniowym i uważa się, że powstało w Afryce Północnej. Zazwyczaj shakshuka przyrządzana jest na gęstej pomidorowej bazie. Cebula i czosnek zmiękczają się na patelni z dodatkiem ziemistych przypraw, a następnie do mieszanki dodaje się pomidory i dusi aż do powstania gęstego sosu. Dodajemy kilka jajek i mamy, err, pęknięte danie.

Uwielbiamy oryginalną wersję pomidorową, ale my nadaliśmy temu brunchowemu klasykowi zieloną nutę. To danie jest naprawdę pyszne, jeśli podamy je z chlebem pita, który wchłonie soki. Jeśli jednak stosujesz dietę low-carb lub keto, możesz po prostu pominąć chleb, a otrzymasz idealne danie o wysokiej zawartości białka i niskiej zawartości węglowodanów.

Niskowęglowodanowa zielona shakshuka

Obsługuje 2 porcje

Składniki

  • 1 łyżka oleju kokosowego, ghee lub masła
  • 1 mała brązowa cebula, grubo posiekana
  • 2 ząbki czosnku, grubo posiekane
  • 1 małe czerwone chili, pozbawione pestek i grubo posiekane
  • 4-6 filiżanek zieleniny, grubo posiekanej (jarmuż, szpinak)
  • ½ szklanki bulionu kostnego (opcjonalnie)
  • 6 jajek (ekologicznych lub biodynamicznych)
  • ½ pęczka natki pietruszki, grubo posiekanej
  • Sól morska
  • Czarny pieprz

Instrukcje

  1. Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy, ghee lub masło na średnim ogniu. Dodać cebulę, czosnek i chili. Smażyć przez 2-3 minuty, a następnie dodać zieleninę.
  2. Gotuj zieleninę przez 60 sekund, a następnie dodaj bulion kostny (opcjonalnie). Gotuj przez kolejne 5 minut lub do momentu, aż zielenina zmięknie.
  3. Zrób 6 małych wgłębień w warzywach, a następnie wbij do nich jajka. Nie przejmuj się, jeśli białka jajek będą pływać po warzywach - pomoże to związać potrawę!
  4. Gotuj przez kilka minut lub do momentu, gdy żółtka będą ugotowane zgodnie z Twoimi upodobaniami. Posyp natką pietruszki, dopraw solą i pieprzem, a następnie podawaj z patelni.

Ten przepis i wiele innych znajdziesz w naszej książce kucharskiej THR1VE! Znajdziesz w niej mnóstwo dań o niskiej zawartości węglowodanów dla zdrowych smak oszy.

Opracowanie przepisu: Josh Sparks i Scott Gooding
Fotochef: Scott Gooding
Zdjęcia, stylizacja i projekt: Steph Sparks

Warte uwagi

Co jeść po treningu?

Wiele mówi się o piciu wody podczas i po ćwiczeniach, ale równie ważne jest spożywanie odpowiednich produktów. Szczególnie istotne jest to, po jaki posiłek sięgnąć po zakończeniu...

Sekcje portalu