Wypróbuj najlepszy Catering dietetyczny Bielsko-Biała. Zdrowe i pełnowartościowe diety pudełkowe od Bistro Box!
Zastanawialiście się kiedyś, co dietetyk je w ciągu dnia? Dietetyk THR1VE, Shannon Young, podzieliła się z Whimn swoim dziennikiem żywieniowym - i faktycznie jest to całkiem możliwe!
Staram się trzymać dobrze zbilansowanej diety, stosując podejście 80/20. Przez osiemdziesiąt procent czasu trzymam się pełnowartościowych produktów - dużo owoców i warzyw z chudym mięsem, rybami i jajkami.
W ciągu tygodnia zazwyczaj unikam glutenu, rafinowanego cukru i nabiału z przyzwyczajenia i dlatego, że czuję, iż wpływa to korzystnie na mój poziom energii. W weekendy jestem znacznie bardziej zrelaksowana. Podczas gdy większość moich wyborów nadal opiera się na produktach pełnowartościowych, nie kocham niczego bardziej niż kolację z przyjaciółmi, deser, kieliszek wina lub bezczelny koktajl lub dwa. Moim jedynym obowiązkiem jest wypijanie minimum dwóch litrów wody dziennie - do butelki z wodą dodaję wyciśniętą cytrynę.
Śniadanie - 8 rano
Trenuję z samego rana, więc śniadanie jest zazwyczaj moim największym posiłkiem w ciągu dnia. Tego dnia miałem jajko, awokado, kapustę kiszoną, zieleninę, kozi ser feta i kawałek kiełkującego chleba. Upewniam się, że mój posiłek po treningu jest zrównoważony z pewnymi złożonymi węglowodanami, zdrowymi tłuszczami i białkiem. Jeśli nie, okazuje się, że w mgnieniu oka jestem znowu głodny! Białko i węglowodany pomogą naprawić i odbudować mięśnie, podczas gdy zdrowe tłuszcze pomogą mi utrzymać sytość do czasu lunchu. Jeśli jednak jestem w biegu, zielone smoothie jest moim wyborem. Zazwyczaj mam szpinak, awokado, banana, waniliowe białko konopne THR1VE, nasiona chia i wodę. Zwykle zmieniam je na przemian w ciągu tygodnia, więc nie nudzę się.
Poranna kawa - 10 rano
W połowie poranka zazwyczaj wypijam długą czarną. Bardziej dla smaku i rytuału niż czegokolwiek, ale daje mi to dodatkową energię do rozbijania moich największych zadań na dzień, więc staram się zaplanować je w tym czasie. Jestem bardzo wrażliwy na kofeinę, więc łyknę ją powoli i to będzie mnie trzymać przez resztę dnia. Jeśli zauważę, że staję się zbyt zależny od mojego kofeinowego uderzenia, odetnę je na kilka dni i zresetuję.
Lunch - 13:00
Mój lunch to zawsze duża sałatka z białkiem. Łosoś jest moim absolutnie ulubionym białkiem do dodania i mógłbym go jeść codziennie bez znudzenia. Wiem jednak, że najlepiej jest to wymieszać, więc przełączam się między łososiem, tofu i kurczakiem. Tego konkretnego dnia dodałem smażone na patelni tofu. Zjadłem też podwójną porcję mieszanej sałaty, resztę mojego awokado z rana i ogórka, plus dressing z tamari i imbiru z chilli. W inne dni dodaję po prostu to, co znajdę w lodówce, czyli często paprykę, ciecierzycę, dynię lub słodkiego ziemniaka. Jeśli nie mam dressingu z tamari i imbiru, to zamiast niego robię dressing z tahini. Zarówno w przypadku lunchu, jak i kolacji, upewniam się, że bohaterem mojego talerza są warzywa, które dostarczają mi dużej dawki błonnika, antyoksydantów, witamin i minerałów. Sprawia to również, że talerz jest o wiele bardziej kolorowy i atrakcyjny.
Popołudniowa przekąska - godzina 15:00
Uwielbiam popołudniowe przekąski i mam tendencję do rotacji tych samych kilku w ciągu tygodnia. Tego dnia zjadłam dwie kulki proteinowe, które pomogły mi przetrwać do czasu kolacji. Lubię też wegetariańskie paluszki z hummusem, orzechy, koktajl proteinowy lub gotowane jajka. Ostrzegam jednak, że jeśli pracujesz w małym biurze, może zachowaj jajka na domową przekąskę! Wszystkie te produkty stanowią dobre źródło białka i dają mi o wiele więcej energii niż szybkie uderzenie cukru.
Kolacja - 19:00
Kolacja jest gdzie rzeczy zaczynają się cofać, jeśli nie jestem przygotowany. Bez organizacji, staję się leniwy i nie podejmuję najlepszych decyzji - tak jak każdy inny! Pracuję w THR1VE, więc zawsze mam kilka ich gotowych posiłków w lodówce. Tego dnia miałem Meksykańskie Chilli z brokułami i ryżem kalafiorowym - to moje ulubione. Dodałem kilka plasterków jalapenos i dobry wycisk limonki. Lubię dodawać kilka rzeczy do dania, aby uczynić je moim własnym. Staram się, aby to danie było lekkie, ponieważ lepiej śpię, gdy mój żołądek nie jest pełny, a moje ciało nie trawi dużego posiłku. Ograniczam też węglowodany do minimum, bo wiem, że moje ciało nie potrzebuje dodatkowej energii podczas snu.
Jeśli mam ochotę na coś słodkiego po obiedzie, robię filiżankę herbaty ziołowej, mam trochę jagód i trochę ciemnej czekolady. Niestety, jeśli czekolada jest tam przez cały tydzień, zjem ją całą, więc staram się trzymać ją poza spiżarnią do czwartku lub piątku - lub poproszę męża, żeby ją schował (out of sight, out of mind, prawda?).
Ten artykuł pierwotnie pojawił się na stronie Whimn - możesz go znaleźć tutaj.